Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2015 22:38 - Демокрацията и гърците - урок по история.
Автор: demograph Категория: Политика   
Прочетен: 2639 Коментари: 3 Гласове:
6

Последна промяна: 29.06.2015 22:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Демокрацията и гърците Евгений Дайнов |  

Колкото повече битки Алексис Ципрас губеше в сблъсъка си с ЕС, толкова повече говореше за Гърция като за родина на демокрацията, която е заплашена от европейските авторитаристи. Онзиденшната му подпалваческа реч, подтикваща гърците да застанат като стена срещу останалите европейски страни, също включваше неща като:

„Гърция, люлката на демокрацията, трябва да изпрати ярко демократично послание на европейската и световната общност.”

Освен, че не разбира нито от икономика, нито от политика, младият Алексис очевидно е бягал от часовете по история. Защото, ако не беше, би знаел, че когато Гърция е била люлката на демокрацията, самата демокрация е била смятана за „девиантен” или „лош” тип политическо устройство. И е носила доста опасности. 

Нещата са изяснени още от Платон, но окончателната дума, в онази Гърция, е на неговия ученик Аристотел. След като изследва над 150 устройства на различни гръцки градове-държави, Аристотел стига до извода, че има 6 вида държавни устройства – три правилни и три неправилни (девиантни).

Когато един човек управлява в обща полза, това е монархия. Когато група управлява в обща полза, това е аристокрация. Когато мнозинството управлява в обща полза, това е полития. Това са правилните устройства, защото техният бенефициент са всички граждани.

Неправилните форми на устройство са един вид отровни двойници на правилните, защото управляващите действат в своя лична полза. И така, когато един управлява в своя полза, това е тирания. Когато е група – това е олигархия. А когато е мнозинството – това е демокрация.

Да цитираме самия Аристотел:

„Всяко девиантно устройство е направено така, че да действа в полза на управлаващите; например, демокрацията е управление в полза на бедните. И никое от тези девиантни устройства няма за цел благото на всеки вид граждани” („Политика” 1279б:4-10). 

Като всяко девиантно устройство, древната демокрация е нетрайно управление, бидейки пълно, вътре в себе си, с цъкащи бомби. Да чуем Аристотел:

„Основната причина за падането на демокрациите е скандалното поведение на демагозите. Като нападат богатите и имотните, те (демагозите)... насъскват мнозинството да ги нападне и обезкърви. По този начин демокрациите са се разпадали на много места: Кос, Родос, Хераклия, Мегара... Така биват унищожавани демокрациите. За да добият подкрепата на народа, демагозите предлагат несправедливо третиране на по-видните граждани... като ги принуждават да си сдадат имотите, или да ги предадат за преразпределение, или да си харчат парите за публични услуги; или, след като са наклеветени и опозорени, да им бъдат насила конфискувани имотите.” („Политика” 1304б:20 – 1305а7).

Ако беше внимавал в час, Ципрас щеше да види сегашната си политика в този цитат. Единствената разлика е, че богатите и видните, против които насъсква населението, са останалите народи в еврозоната, някои от които – доста по-бедни от неговия. По странно стечение на обстоятелствата, обаче, този инак ултра-ляв радикал така не каза и дума против родните му гръцки олигарси, които не само задушават икономиката, но и не плащат данъци.

А ако беше видял себе си в писанията Аристотелеви, Ципрас щеше да е наясно, с какъв точно огън си играе. Защото Аристотел е категоричен:

„Окончателният вид демокрация е тиранията”. („Политика” 1312б: 4-6)

Как става това? Ето как. След като, насъсквано от демагозите си, населението обере богатите и изяде обраното, внезапно се оказва без нищо. Малко по-късно, след като известно време гладува, населението започва да търси виновника: Как стана така, че хем взехме всичко на богатите, хем няма манджа? В търсене на виновника се хващат за гушите, докато накрая всички не изревават: „Абе да дойде някой да ни оправи!” И си получават полагащия им се тиранин.

Трябва да се внимава в час по история. Особено – ако си грък.





Гласувай:
6



1. bgman13 - Ее, не е баш така. Аристотел обяс...
30.06.2015 09:02
Ее, не е баш така. Аристотел обяснява, че демокрацията не трябва да е прекалена. Но ако няма демокрация, тогава богатите са малко. А като са малко, мнозинството може да се възползва от това че е по-многобройно и да вземе богатствтото на богатите, което няма да е справедливо. И затова трябва да има демокрация, която е най-добрата форма в сравнение с монархията и олигархията. Но не трябва да бъде прекалена. И прекалената демокрация обаче идва, в следствие на прекалената недемокрация, когато богатството е в ръцете на прекалено малко хора. Така че демокрацията не е виновна.
А е виновна недемокрацията, която е дала богатствата в ръцете на прекалено малко хора. А Дайнов, като верен слуга на прекалено малкото богати хора, ги защитава. Което е прекалена недемокрация. Което пък ще доведе до това, че мнозинството, ще вземе богатството на приятелчетата на Дайнов - т.е и неговото. Което пък ще бъде несправедливо, но е следствие на несправедливата теорията на Дайнов и несправедливото му тълкуване на Аристотел.
цитирай
2. demograph - Да видим кой ще е новият гръцки тиранин..?
30.06.2015 20:42
Или някой Путьо Маринкин или Черен полковник. А до идването му не ми се мисли какво може да стане. Комунистите там отдавна жадуват реванш за загубата си в гражданската война.
Но. Гърците са тарикати и ще гласуват ЗА предложенията на кредиторите и ЕС. Следва падане на Ципрас, студена хибридна война срещу еврофобите и залез на русофилките по цяла Европа.
Гърците пък ще идват да берат краставици по българско.
Сериозно - България трябва да се подготви силово за всеки случай.
ББ трябва да престане с фаворизирането на МВР И ДА УКРЕПИ спешно армията!!!!
цитирай
3. get - - Позволете и аз да се намеся ... и ако не осветля проблема за демокрацията - дано не го дообъркам :)) ?
30.06.2015 21:35
1.
По време на процеса срещу Сократ - съдиите го питат: На каква форма управление (държавен строй) е привърженик? Той отговаря - Монархията!
Питата - Защо? Отговора бил ... по лесно е да отрежеш главата на един тиранин ... отколкото на безличното мнозинство ... от тирани!
2.
Има една много показателна формулировка от Платон показваща отношението му за Демокрацията?
„Тиранията възниква разбира се, не от някой друг строй, а от демокрацията; казано по друг начин, от крайната свобода, възниква най-жестоко и крайно по същността си робство”
3.
При Аристотел имаме едно понятие - Което малко коментатори цитират "тимократия" ?! Същото е образувано от кореновата: "тими" със смисъл "чест ~ слава"+"власт"(кратос).
- Накратко казано ... становището на Аристотел за "тимокрацията", като ПОЛОЖИТЕЛНА форма на държавно управление е, че то се явява антипод на демокрацията. Това е така в следствие че ? Избраният за архонт или магистрат ... е материално обезпечена и реализирала се ... a по силата на това ПОЧТЕННА ЛИЧНОСТ - даващо му възможност да осъществява функциите си, движен единствено и само от желанието да направи нещо добро за обществото ... което му е гласувало доверие!

- Тук приключвам с филоложко-лексикалният и политически(политологически) анализ - Казвайки!
- Вероятно по силата на това ... би следвало българската "политическа класа" сама себе си, да се лиши от държавната хранилка (държавни дотации за парламентарно представени партии) ... което ще охлади политическият(властови) апетит на голяма част от партийните ни "партизани" луднали за власт ... Вие как мислите?
- Защото когато някой иска да се занимава с политика нека сам(и/или с неговите поддръжници) да поем(е/а)т разноските си(му) като политик ... след като всеки един от тях ни убеждава, че работи на ползу роду ... тоест за чест и слава ?!

- С уважение!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: demograph
Категория: Политика
Прочетен: 7962613
Постинги: 1599
Коментари: 8967
Гласове: 10305
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол